Generál Hlaváč ocenil vojáky po návratu ze zahraničních pracovišť

První zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Miroslav Hlaváč ocenil vojáky a vojákyně, kteří působili na zahraničních pracovištích ve strukturách Severoatlantické aliance a Evropské unie v letech 2021 až 2024. Slavnostní akt se uskutečnil ve čtvrtek 5. září v konferenčním sále Domu armády Praha.

Z rukou generála Hlaváče, do jehož podřízenosti zahraniční pracoviště náleží, převzalo téměř šedesát vojáků a pět vojákyň medaile ministryně obrany České republiky Za službu v zahraničí. Ocenění jim náleží za pracovní úsilí a vzornou reprezentaci České republiky.

„Nároky kladené na vás během tříleté služby na důležitých pozicích na zahraničních pracovištích byly velké. Prokázali jste, že umíte řešit svěřené úkoly rychle a zodpovědně. Získali jste jedinečné zkušenosti, v tomto jsou možnosti zahraničního pracoviště nenahraditelné. Doufám, že je nyní plně využijete u svých mateřských útvarů,“ zhodnotil generál Hlaváč.

Medailí se může pyšnit také plukovník Lukáš Jelínek, který působil v Bruselu při stále delegaci ČR při NATO. „Působil jsem jako vojenský poradce a měl jsem na starosti mise a operace, obranné plány a tvorbu strategických dokumentů a koncepcí. Zažil jsem stahování aliančních vojsk z Afghánistánu, vpád ruských vojsk na Ukrajinu, měl jsem možnost vidět, jak fungují vrcholné orgány Aliance při schvalování a řešení různých krizových situací.“

Vojáci působili v deseti zemích (Belgie, Nizozemsko, Německo, USA, Turecko, Polsko, Itálie, Litva, Slovensko) a celkem 18 městech v rámci velitelské struktury NATO, struktury sil NATO, agentury NATO Force Integrated Unit v Bratislavě a Vilniusu, národního zastoupení v Bruselu a Monsu, sil včasné letecké výstrahy v Geilenkirchenu a na několika velitelstvích ozbrojených sil v USA.

Zdroj: Generální štáb Armády ČR